21.1.09

iubesc diminetile




cand pregatirile de pescuit incep timid pe la 4, cand mamaliga aburinda iese din ceaun, cand te latra toti cainii comunei fin'ca ii deranjezi prea devreme, cand te intalnesti cu ciurda de vaci somnoroase in drum spre balta, cand roua imi uda gleznele si imi trimite fiori pe sira spinarii, cand bati kilometrii intregi pana la balta de picior, cand incepi dimineata de pescuit la o cafea fierbinte urmarind cum incet incet natura se trezeste la viata. firele de iarba se scutura de roua, broscutele incep sa oracaie, ici colo un fluture trezit de o raza de soare incepe si da obosit din aripi. din vazduh se aud timid trompetele ratelor care apar in stoluri compacte incercand aterizari perfecte pe apa linistita si aurie. ele sunt cele care dau tonul la scandal. apar lisite, lebede, gaste, odata cu ele si tantarii si toti felul de ganganii care patineaza artistic pe luciul apei.

dupa ce iti umpli inima cu tonuri de rosu si albastru, te hotarasti sa lasi cana de cafea si sa iti momesti locul de pescuit. mamaliga calda deja e numai buna de amestecat cu alte marafeturi pescaresti pentru trezit placut locuitorii submarini care la cina vor acompania mujdeiul cu rosii. tacticos aranjezi plutele pe fir, pui plumbi si mamaligi in momitoare, scoti betele si verifici inelele, dai trezirea la rame si carabusi si sa inceapa distractia.

primele rame, care isi vor uda "piciorusele" au fost scoase din galeata si se pregatesc agitat sa ia primele lectii de zbor. ele sunt aranjate artistic in carlig in asa fel incat o pitzipoanca de crap sa considere ca este ultimul giuvaier de la cartier. prinzi firul, ridici piedica mulinetei, balansezi, iei degetul de pe fir..si zbrrrr...demn de un tenismen elvetian, baldabac, montura se duce la fund..recuperezi nitel pentru o asezare mai buna...pui batul pe suport si bambina pe fir..si astepti.

intre timp fie scoti sandwichul, fie destupi sticla de apa, fie pregatesti batul pentru pluta. aici lucrurile sunt mult mai simple. hotarasti adancimea, agati rama, bobita de porumb, bobita de mamaliga, paine, carabus, carnita de porc, de peste..ce iti trece prin cap si o sti de preferinta a victimei dorite in meniul de seara.

de aici incepe jocul cu tu astepti cuminte pe mal, uitandu-te in apa, el se joaca timid cu rama, pluta joaca mai rau ca o fetishcana apucata de nadusheli hora cu undele. daca e smecher, pestisorul, mananca rama si fuge, daca esti iute de mana si reactie o sa il servesti tu pe el la tigaie frumos imbracat in costum de malai. este doar un joc de care pe care, de nervii mei contra nervii tai. viteza ta contra viteza mea. soarele din ochii tai contra mi se rupe, hipnoza valurilor contra eu ti le produc.

soarele incepe sa se ridice timid, tot asa se ridica si temperatura ta. incepi sa renunti treptat la haine si sa accepti cremele de protectie solara, sa cauti umbra ca o floare ofilita. insa de multe ori umbra = guta/firul textil prin copaci...asa ca incropesti a la tom sawyer un umbrar micut din salcii si din bete de trestie. incepi sa scoti din ce in ce mai des sticlele cu bauturi hidratante si ele sa nu iti mai potoleasca setea. decizi ca e timpul de pranz. scoti rosiile si branza sarata din desaga, punga cu jumari si slanina, tai ceapa feliute. intre timp mai fugi o tura la bete, tai painea, asezi totul pe jos, taraneste si imbuci, inghititura cu inghititura te simti mai aproape de nirvana, gusturile se amesteca divin unul cu celalat intr-un fel in care niciodata n-o sa il simti mancand cu cutitul si furculita la restaurant.

fericit si satul te intorci pe malul tau, la betele tale, la gramul de umbra, la soarele care iti prelinge transpiratia incet pe gat. intri intr-o stare de beatitudine apropiata de lesin.

daca musca, misti, nu musca colaps muscular. mai incerci din timp in timp montura de la fund sa vezi de mai ai momeli...bobineaza si mulineaza sportiv pana la mal, strange odata cu asta si toate ierburile din zona de aruncat, traieste cu speranta ca totusi e ceva in ac...uite cum se indoaie varful..si se simte ca vine ingreunat. dezamagire...ai prins doar niste ragalii. eh, asa e in tenis.

rezolvi din nou problema cu rama/boaba/acul si lansezi. ciclul asta continua pana la apusul soarelui cu mici intreruperi. cand deja tantarii nu iti mai dau pace, au supt pana si alcoolul ingerat si zboara impiedicati, vine momentul sa declari batalia incheiata. strangi si curati betele, faci curat pe unde ai misunat, strangi rucsacul si pregatesti sacul pentru juvelnic. acu, daca e ceva in el, fericire, inseamna ca poti da semnal de pregatit mujdei, mamaliga, de infierbantat tabla pentru saramuri si alte marafeturi bestiale facute din peste.
daca nu, fiecare manca ce-o prins..


deci..fir intins!

11 comentarii:

mosu spunea...

uau, dar vaz ca te pricepi si la pescuit, ca la mecanica am vazut deja…; pe unde ai copilarit de ai o asemenea pasiune?
frumos scris, foarte frumos…

Anonim spunea...

Buna viata duci, sa te tina.

LiaLia spunea...

Spui foarte frumos, se simte pasiunea, dar de data asta eu nu m aregasesc decat la final, cand e cu spalatul, curatatul si gatitul si mai ales cu mancatul peshtelui :D

io-n Dushu Tau! spunea...

mosu...pe langa baltile prutului..spre galati

io-n Dushu Tau! spunea...

insa la pescuit mergem si la munte, la pastrav si alte marafeturi d'astea

io-n Dushu Tau! spunea...

:) sper sa pot continua sa ma bucur de asta. nu e nevoie de mers la psiholog, o zi pe balta ajunge cu desavarsire mircea...si bun venit pe aici

io-n Dushu Tau! spunea...

lia, daca ai cu cine (pescar), mergi intr-o buna dimineata, doar asa, de plimbat la rasaritul soarelui..sa ii vezi cat de pasionati trag din tigara si ce simpla e viata :)

LiaLia spunea...

Dush, tocmai pt ca am fost, prefer sa curat peshtele, sa-l prepar (chiar ma pasioneaza subiectul) si mai ales, sa-l mananc. Pasiunea trasului din tigara cu batzul in mana sa fie pt altii :)) Eu prefer sa trag din tigara, sa sorb din cafeluta la mine in scutece, acasa. E atata pace! :D

io-n Dushu Tau! spunea...

ok :)) no comment. io curat peshtele doar cand e absolut necesar. dupa un miniconcediu in delta unde am curatat vreo 15 kile de biban cat palma m-am cam acrit :))

Anonim spunea...

"Scoti rosiile si branza sarata din desaga, punga cu jumari si slanina, tai ceapa feliute."

nimic nu se compara cu astea la pescuit. mi-ai facut pofta :D

io-n Dushu Tau! spunea...

credal :)) stiu, uneori chiar si acasa, c-o paine scoasa din cuptor si-o ceapa verde din gradina