20.9.11

despre bucatarit...



azi citeam undeva o reteta de facut galuste cu prune, the real shit galuste cu prune nu asa. Citesc blogurile "alimentare" de amuzament, mai ales cand sunt scrise de fitosi care in loc sa spuna tarta cu zmeura o declara crisp framboise sau alte aberatii despre care am mai discutat pe FB cu colegii de suferinta.

Azi am reusit sa ma scarbesc cu totul. Oamenii astia in loc sa faca bucataritul distractiv si sa invete oamenii tips&tricks sa ii atraga sa faca chestii - cum face hadean de exemplu- le fut directia maxim, fara nici un suport logic si evident al ideilor.

Sa dam un exemplu:
in familia mea se fac galuste cu prune - varianta ungureasca - de cand imi pot aduce aminte. Si in general galustele cu prune/caise erau mancarea facuta cu pireul de cartofi ramas de la pranz/cina. Am facut galustele astea cu prune izbind cartoafele de oala cu mixerul, blenderul, furculita, telul, egal. Azi tatuca am aflat ca structura moleculara a lu' taica amidon in unele case nu mai poate suporta decat sita cu gauri mari de la masina de tocat. Snob amidonul asta frate, mai ales cand nu e sustinut de nimic concret sau stiintific in spate.

" masina de tocat carne e importanta deoarece daca zdrobiti cartofii cu mixerul sau manual, pasta rezultata nu va fi la fel de buna (cred ca are de a face cu structura amidonului care se distruge la mixer si nu se formeaza cum trebuie la zdrobitul manual)"

Asta imi aduce oricum aminte de isteriile femeilor despre cum se face:

sosul olandez - again, alta aberatie tot pe blogul aceluias individ pe blogul altui domn, care explica munca titanica ce precede amestecatul a 2 galbenusuri fierte cu smantana...

maioneza - care se stie din mosi stramosi ca trebe descantata de shapshpe virgine care amesteca cu lingura exclusiv de la stanga la dreapta si dupa ce ingredientele au stat toate la purificat de salmonelle la temperatura camerei cel putin x-shpe ore si in care uleiul se picura frate cu cea mai sensibila pipeta din instrumentarul unui chimist. aberatii totale.

si ca sa adaug un soi de hai sictir la facutul maionezei in general, va prezint metoda flawless:


Cretinatatile de genul celor de mai sus mi se par doar niste indemnuri clare spre du-te frate la fast food, de ce sa iti futi creierii in bucatarie, e greu, e dificil, e naspa, doar "the choosen ones" pot freca albusul spuma...

muriti bai snobi rotunzi in bezna! /exista exceptii de la aceasta bezna, tocmai am aprins un bec pentru un domn blogger :))

13 comentarii:

matusalem spunea...

Ai de steaua mea! M-ai lovit cu asta!
Pai batranul meu a fost maestru bucatar si din 3 copii la mama acasa, 2 fete si un baiat, baiatul ala fiind el cel mai mic de varsta, el a luat palmele dupa ceafa la bucatarie... Maioneza e floare la ureche, icrele care le fac eu, vorba lui fi-miu "te lingi pe cur dupa ce le mananci..." si in general tot ce tine de bucatarie, spalat rufe, batut covoare, spalat geamuri... ai de steaua mea... ce copilarie grea am avut... mai ales ca trebuia sa bat manual, intr-o singura transa, cam 4 platouri cu icre, pe care tot eu le ornam sa fie expuse in vitrina crasmei la care tata era mare mahar... oi,oi,oi,oi noroc ca a trecut copilaria, ca altfel faceam muschi la mana dreapta mai ceva ca Shvartzeniger... si sa nu-mi aduc aminte de perioada Craciunului, cand trebuia sa tai un porc si sa-l transez in maxim 40 de minute... ailei! Ce palme mi-am luat pana am invatat! Si tot nu m-am ales cu nimic. Invatatura degeaba. Ca stau la bloc si nu cresc porci... Ce mai! Rebut scrie pe mine... :))))))

io-n Dushu Tau! spunea...

matusalem, uneori porcii mai cresc si la bloc..uneori la propriu, uneori la figurat...si eu mi-am blestemat zilele cu unul din ei mai prin primavara...dar carnea ii carne tatica

Anonim spunea...

Saracul Nebun Mama Bucatar :)

silavaracald spunea...

Bună rețetă. Și a mea e cam la fel, doar că eu pun și un gălbenuș fiert, așa că n-am surprize. Și crede-mă că nu-s mare amatoare de bucătărit, ca să am orgasm la așa ceva.
Acuma, ce să facem, există snobi în toate domeniile. De ce ar fi ”la cuisine” (:D) scutită de așa ceva!?

io-n Dushu Tau! spunea...

anonim, adevarat!

io-n Dushu Tau! spunea...

slvc...deh, tipicari, chitibusari si tot soiul de d'astia....caci, ca toate artele, tre sa aiba si ea nebunii ei

Pitikulkjenika spunea...

Cine e maetrul cu pricina drag mea ca as vrea sa ma delectez si io!!!
Se poate ???

Pitikuljenika spunea...

Io recunosc de abia acum am vazut videoul cu oul si maioneza tare ca piatra....foarte tare......!!! Ce ziceai de fast food-ul ala???
:))))))))))))

Anonim spunea...

asa fac si eu maioneza :)) adica ma rog, arunc ingredientele in blender si o las acolo pana imi aduc aminte de ea. si ce sa vezi? iese :))

belgianca spunea...

inteleg perfect ce vrei sa spui! numai pentru ca io nu pricep de ce tra sa invart orezul in oala din 3 in 3 minute, nu inseamna ca nu imi iese la fel de bun ca ala aluia care il freaca pana se apleaca (scuzati exprimarea!).
desi mi s-a prezis o cariera "stralucita" in bucatarie, reusesc sa ma hranesc si pe mine si pe altii si chiar sa obtin aprecieri. si ador mancarea care se face singura - pui tot in oala, dai fos si astepti.
ioi, mi-am amintit de o faza tare cu blatul de tort. atat mama, cat si soacra mi-au explicat ca albusele se bat separat de galbenuse. dar io, om capatanos din fire, am turnat tot in vasul de la robot si am apasat pe bumb. ce sa vezi?! a iesit la fel de bun, pufos si cu gauri ca al lor. si de-atunci, hop si ele cu metoda mea. pai sa nu le bati?! :))

io-n Dushu Tau! spunea...

belgianca....adevarat! pana nu mai pot si nu mai respira :))
sunt multe legende urbane si si mai multe platitudini d'astea cu amestecat in anumita directie si sens si ordine si tot...eh, ele sa fie sanatoase ;))

zwk spunea...

si daca n-am blender cum fac?
eu am bagat in robotul de bucatarie si nu a mers...
adica a mers o data din 3
si pus uleiul cu pipeta, da...
si n-am pus sare si zeama de lamaie.
si-am pus mai mult mustar.
reteta asta trebe incercata... da de unde iau blender?
ca de la atata mixer ma doare manutza

io-n Dushu Tau! spunea...

zwk cu robotul de bucatarie nu faci nimic...ideea de la care pleaca treaba cu blenderul e ca permite doar cate putin lichid sa intre in zona in care "se freaca" oul. SI mai ales daca robotul de bucatarie e d'ala care si toaca :))
Manual - reteta asta e fiasco, cu mixer normal - idem. Dar poate fi incercata metoda clasica...1 galbenus fiert, 1 crud, mustar si pus ulei treptat cat amesteci, poti pune lamaia cand incepe sa fie destul de grasa maioneza sau chiar poti incerca cu cate o lingurita de apa minerala. Rezultatul n-o sa fie clar acelasi, dar nah.